Werken in de gewelven van de Posthoornkerk

Werken in de gewelven van de Posthoornkerk

Ontworpen in 1860 door architect P.J.H. Cuypers staat in hartje Amsterdam op de Haarlemmerstraat de Posthoornkerk. Hoe toepasselijk deze locatie voor een erfgoeddata hackathon! Werken in de gewelven van een Rijksmonument dat tot ons culturele erfgoed behoort.

Pierre Cuypers
Cuypers (1827), zoon van een kerkenschilder, zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met het Rijksmuseumgebouw en het Centraal Station van Amsterdam. Echter in de eerste plaats was Cuypers een architect van kerken. Hij ontwierp meer dan 100 kerken, waarvan er ongeveer 70 werden gebouwd. De architect werd verketterd en vereerd. Sommige niet-katholieken vonden dat hij met zijn architectuur Nederland terugvoerde naar de ‘donkere middeleeuwen’.

Over de Posthoornkerk
De officiële naam van de Posthoornkerk is “Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen”. De kerk verving de schuilkerk De Posthoorn aan de Prinsengracht, waarvan de naam overgenomen werd. De kerk kwam in twee fasen tot stand; tussen 1860 en 1863 werden koor, transept, vieringtoren en schip gebouwd terwijl de kerk van 1887 tot 1889 werd gecompleteerd met een tweetorenfront. Omdat de kerk niet vrijstaand kon worden gebouwd werd zij extra hoog uitgevoerd. Om de beperkte ruimte optimaal te benutten werd de kerk inwendig voorzien van galerijen boven de zijbeuken. Terwijl het exterieur in neogotische stijl is, stond voor het interieur de laat-romaanse Munsterkerk in Roermond model.

Van Rijksmonument tot sloopplannen
De Posthoornkerk werd in 1963 buiten dienst gesteld. Hoewel in 1972 de status van Rijksmonument werd toegekend waren er tot 1987 sloopplannen. Momenteel is de Posthoornkerk in beheer van Stadsherstel Amsterdam en bevinden zich in de Posthoornkerk verschillende bedrijven en is de kerk af te huren voor verschillende evenementen. Voorbeelden van evenementen de er de afgelopen jaren plaatsvinden zijn; bruiloften, concerten, (antiek)markten, symposia, etc.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Posthoornkerk op de website van Stadsherstel Amsterdam.

 

Bronnen tekst:
Wikipedia
Website Stadsherstel
Bron foto’s:
Stadsherstel Amsterdam, Aart Jan van Mossel
Back to site top