Collectie: Rijksmuseum als Linked data

Collectie: Rijksmuseum als Linked data

Wie & Wat

Het Rijksmuseum is een van de eerste toonaangevende instellingen wereldwijd die de digitale collectie als open data vrij gaf. Voor de HackaLOD is er een Linked Data versie van deze digitale collectie database beschikbaar. Het betreft honderdduizenden metadata objecten die gelinkt zijn aan vocabulaires met plaatsen, onderwerpen en personen. De meeste beschrijvingen zijn Nederlandstalig, maar voor een gedeelte van de objecten zijn er ook beschrijvingen in het Engels beschikbaar.

Mogelijke toepassingen

De digitale collectie van het Rijksmuseum is beschikbaar via de website van het Rijksmuseum, de Rijksstudio, maar ook via Europeana. Omdat de content onder een vrije licentie beschikbaar gesteld wordt, zijn afbeeldingen van het Rijksmuseum te vinden op diverse plekken van het internet, waaronder Wikipedia en Google Culture. Naast het innovatief hergebruiken middels canvas printen en remixen  van digitale collecties, kan je met Linked data een nieuwe stap nemen, door data te koppelen met andere collecties middels publieke open thesauri. Hierbij kan je context informatie toevoegen aan collectie objecten ‘dit object werd gemaakt door … (kunstenaar uit thesaurus) die tevens objecten …. (objecten uit andere collectie) maakte ‘. Je kan de presentatie van een object verrijken, maar je kan ook de toegang tot objecten (of groepen objecten) middels deze contextuele informatie verbeteren.

Hoe te gebruiken

Er is een SPARQL endpoint bij de Vrije Universiteit, dat de Linked Data van het Rijksmuseum en daarnaast koppeling met een hele set aan thesauri bevat.

SELECT DISTINCT ?g WHERE {

GRAPH ?g { ?s ?p ?o } }

De collectie graph heet http://purl.org/collections/nl/rma/rma-edm-collection.ttl en bevat alle beschrijvingen in Europeana Data Model. Het Europeana Data Model aggregeert object metadata en representaties en met de volgende query kun je de afbeelding urls verkrijgen in de triple store:

SELECT ?object ?image WHERE {
 ?aggregation edm:aggregatedCHO ?object.
 ?aggregation edm:isShownBy ?image .
} 
LIMIT 10

Om een beeld te vormen van de eigenschappen van de objecten, hierbij een overzicht van de informatie beschikbaar over de Nachtwacht:

SELECT ?predicate ?object
WHERE {
<http://purl.org/collections/nl/rma/SK-C-5> ?predicate ?
object
}
LIMIT 1000

Zoals je in dit voorbeeld ziet, worden er diverse vocabulaires van het Rijksmuseum zelf, alswel ICONCLASS en het AAT van Getty gebruikt.

  • Getty AAT wordt gebruikt voor een internationale materialen en objectclassificaties type
  • ICONCLASS voor de onderwerpsclassficatie van het kunstwerk

De kracht van het SPARQL endpoint van de VU is dat er veel thesauri zijn toegepast, waardoor je de collectie toegankelijk kan maken en linken. De collectie geeft aan wat het oorspronkelijk aan data Rijksmuseum in huis heeft. Maar dit is meer dan enkel digitale objecten. Het gaat ook over personen, waaronder kunstenaars, maar ook andere personen, zoals bijvoorbeeld familieleden en de personen in / op het werk (online).

Portretbuste van de moeder van Rembrandt – door Andries Both en Rembrandt Harmensz. van Rijn

Personen zijn gedocumenteerd in een  thesaurus, en per persoon kunnen diverse eigenschappen opgevraagd worden (online):

SELECT ?predicate ?object
WHERE {
<http://purl.org/collections/nl/rma/RM0001.PEOPLE.5706> ?predicate ?object
}
LIMIT 1000

Er zijn dus behoorlijk wat extra eigenschappen van kunstenaars en locaties te achterhalen vanuit de triple store. Met Getty en ICONCLASS wordt het plaatje compleet en kan je koppelen met andere databronnen.

Back to site top