ANP Radiobulletins

De open dataset ANP Radiobulletins Digitaal bevat 1,5 miljoen gedigitaliseerde typoscripten van nieuwsuitzendingen uit het midden van de 20e eeuw (1937 – 1984). De set biedt het nieuws van elke dag, zoals het werd voorgelezen op de radio.

Wie herinnert zich niet de ‘radionieuwsdienst verzorgd door het ANP’ die decennialang te horen was op de radio? Sinds zijn bestaan vanaf 1934 heeft het ANP een eigen tekstarchief opgebouwd. Het begon met tekstvellen met nieuwsberichten geschreven door journalisten. Een paar jaar later, vanaf 1937, was het nieuws ook via de radio te beluisteren. Het ANP-archief werd uitgebreid met uitgetypte teksten (typoscripten) van radiobulletins en geluidsbanden van radio-uitzendingen van de Radionieuwsdienst ANP. De tekstberichten en radiobulletins beslaan een belangrijk deel van de recente geschiedenis van Nederland, en het Nederlandse perspectief op het wereldgebeuren. Het archief behoort daarom tot het Nationaal Cultureel Erfgoed.


Bestanden
De papieren neerslag van 48 jaar nieuwsuitzendingen beslaat 1.474.359 typoscripten. Voor elk van de typoscripten zijn de volgende bestanden beschikbaar:

  • Hi-res opname van het originele typoscript (JPG-formaat)
  • Full-textbestand verkregen via automatische OCR. Hier zitten fouten in die niet gecorrigeerd zijn.
  • Bestand met de coördinaten van elk woord van het typoscript (ALTO (link is external) in XML)
  • Metadata (MPEG21-DIDL (link is external)) voor de beschrijving van het typoscript en om de samenhang van bestanden 1, 2 en 3 weer te geven.

Voor een uitgebreide beschrijving van de gehele dataset, zie https://www.kb.nl/bronnen-zoekwijzers/dataservices-en-apis/anp-radiobulletins-digitaal-dataset

ANPRadiobulleting

‘Man op de maan’, ANP Radiobulletin 21-7-1969, berichtnummer 29

RDF bestanden in KB Dataspace

De open dataset ANP Radiobulletins Digitaal bevat 1,5 miljoen gedigitaliseerde typoscripten van nieuwsuitzendingen uit het midden van de 20e eeuw (1937 – 1984), is opgenomen in de KB Dataspace, zie alle info daarover op de algemene data-pagina. In de KB Dataspace bevat de dataset van de ANP Radio Bulletins links naar verschillende andere bronnen o.b.v. conceptherkenning in de tekst.

Deze RDF data bestaat uit 22547169 triples onderverdeeld in 3 Classes en 10 properties.

 

Ter inspiratie

Projecten die gebruik maken van de ANP Radiobulletins zijn PoliMedia en DIVE.