Iconclass

Iconclass is een gespecialiseerd kunsthistorisch, met name iconografisch, classificatiesysteem. Het werd in de jaren vijftig ontwikkeld door Henri van de Waal (1910-1972). Het RKD beheert het systeem maar de ontwikkeling steunt ook op de bijdrage van enkele betrokken gebruikers.

Het wordt met name gebruikt voor de beschrijving en ontsluiting van artistieke afbeeldingen, zoals schilderijen, gravures, tekeningen en foto’s. Het systeem wordt door musea en erfgoedinstellingen wereldwijd gebruikt.

De termen in Iconclass identificeren de onderwerpen van een beeld: de afgebeelde personen, voorwerpen, gebeurtenissen en abstracte begrippen. Deze onderwerpen zijn hiërarchisch geordend. Ieder onderwerp bestaat uit een unieke alfanumerieke code die overeenkomst met een specifieke betekenis.

Iconclass bevat zo’n 28.000 definities en 14.000 trefwoorden.

Het systeem is meertalig en beschikbaar in Engels, Frans, Duits, Italiaans en Fins. Hoewel Nederlands in oorsprong, is er geen complete vertaling beschikbaar. Er wordt nog gezocht naar middelen om het systeem in het Nederlands beschikbaar te maken.

Eind 2009 werd een zoekmachine en browser voor Iconclass gelanceerd, hiermee kan de gebruiker op trefwoorden de iconclass onderwerpen doorzoeken.

Iconclass is gepubliceerd als Linked Open Data. Elke notatie in Iconclass is geassocieerd met een Uniform Resource Identifier (URI. Het is mogelijk de data in diverse machine-leesbare formaten op te halen, bijvoorbeeld in JSON en RDF/SKOS. Alle informatie hierover vind je op http://www.iconclass.org/help/lod 

Iconclass

Schermafbeelding 2016-11-10 om 20.49.33