Over de HackaLOD

De HackaLOD is de jaarlijkse hackathon van het erfgoedveld. Iedereen die met data nieuwe toepassingen kan en wil maken, of hier ondersteunend aan is, is uitgenodigd. Alles op basis van Linked Open Data, over erfgoed. De HackaLOD wordt georganiseerd in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE).

Bij vragen over deelname en eventinformatie, mail Elisabeth Wiessner, evenementencoordinator bij het NDE: elisabeth.wiessner@netwerkdigitaalerfgoed.nl
Instellingen die datasets beschikbaar willen stellen kunnen contact opnemen met Enno Meijers, domeinmanager Bruikbaar bij het NDE: enno.meijers@kb.nl.

HackaLOD november 2021 – op locatie in Utrecht

In het laatste weekend van de Maand van het Digitaal Erfgoed kunnen erfgoedhackers weer op een bijzondere locatie meedoen aan de jaarlijkse erfgoedhackaton. Op vrijdag 26 november start de HackaLOD in de Domtoren in Utrecht, die dit jaar zijn 700e jaar viert. We organiseren deze editie dan ook samen met Utrecht Marketing, die de Domtoren exploiteert.

HackaLOD Online

Afgelopen half jaar (november 2020 t/m mei 2021) waren er elke vier weken op vrijdagmiddag open online bijeenkomsten ter kennismaking en voorbereiding op de volgende editie. En we blijven met elkaar in contact op het platform Discord.

Zo bleef het evenement niet alleen coronaproof, ook laten we het belang zien van het netwerk: verspreid, maar verbonden door kennis te delen en digitaal erfgoed bruikbaar, houdbaar en zichtbaar te maken. 

Resultaten HackaLOD 2019

Van 29 op 30 november gingen kunst en cultuur, theater en muziek, digitaal en analoog samen met hackers door de nacht, op zoek naar creatieve digitale toepassingen. De deelnemers deden dit midden op de Veluwe in de Theaterloods bij Radio Kootwijk. In 1923 was dit ‘een wonder van de moderne techniek’. Vanuit Radio Kootwijk werd de eerste verbinding gemaakt met Nederlands-Indië toen koningin-moeder Emma de legendarische woorden sprak “Hallo Bandoeng, hier Den Haag”. Een wel heel passend decor voor het leggen van nieuwe verbindingen met erfgoed. 

Team ExpLOD won de publieksprijs voor hun app ‘Niet te vergeten’, waarbij publiek vooral onbekende stukken van collecties krijgen te zien. Met een touchscreen bepaalt de bezoeker door te tappen op een object of deze nieuw leven ingeblazen krijgt of dat het in de vergetelheid mag komen. De objecten uit de dataset van het Rijksmuseum zijn door ExpLOD gelinkt aan vergelijkbare objecten van de collectie van het Museum voor Volkenkunde.

Een overzicht van alle teams en hun resultaten van de HackaLOD 2019. 

Resultaten HackaLOD 2018

In 2018 deden vanuit de Posthoornkerk in Amsterdam 16 teams mee aan de HackaLOD. De winnaar was het team het DHLab van de KNAW, met de app Jamie LODiver. Dit is een linked data toepassing waarmee DHLab recepten uit het tijdschrift Allerhande koppelden aan onder andere de krantencollectie van de KB. De data werd inhoudelijk geanalyseerd met behulp van machinelearning. De publieksprijs ging naar de Universiteitsbibliotheek Leiden. Zij bedachten de ‘Prentenmapper’. Dit is een spel waarmee een speler prenten van monumenten kan zoeken en matchen door het monument zelf te fotograferen.

Back to site top