Over HackaLOD

Op 29 en 30 november is er in de Theaterloods bij Radio Kootwijk, midden op de Veluwe, weer een HackaLOD: de culturele Linked Open Data Hackathon. Iedereen die met data nieuwe toepassingen kan en wil maken, wordt uitgedaagd om applicaties te ontwikkelen op basis van Linked Open Data. 

Uiteenlopende culturele instellingen stellen datasets beschikbaar waarmee deelnemers in de Theaterloods 24 uur lang  apps kunnen ontwikkelen. Een vakjury bepaalt aan het einde van de hackathon de winnaar. 

De HackaLOD is de afsluiting van de Week van het Digitaal Erfgoed. Van 25 t/m 30 november 2019 zijn op diverse locaties en bij verschillende erfgoedinstellingen uiteenlopende activiteiten. Erfgoedprofessionals en geïnteresseerden kunnen hier kennis delen, inspiratie opdoen en contacten leggen.

Organisatie

Deze editie van de HackaLOD wordt georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB), het KNAW Humanities Cluster, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Rijksmuseum, in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Resultaten HackaLOD 2018

Vorig jaar deden 16 teams mee aan de HackaLOD. De winnaar was het team het DHLab van de KNAW, met de app Jamie LODiver. Dit is een linked data toepassing waarmee DHLab recepten uit Allerhande koppelden met onder andere de kranten van de KB. De data werd inhoudelijk geanalyseerd met behulp van machine learning. De publieksprijs ging naar de Universiteitsbibliotheek Leiden. Zij bedachten de ‘Prentenmapper’. Dit is een spel waarmee een speler prenten van monumenten kan zoeken en matchen door het monument zelf te fotograferen.innovatieve wijze te presenteren.

 

 

Back to site top