Symposium

— Het symposium is inmiddels vol, dus registreren is niet meer mogelijk. Wel kun je onderaan deze pagina aanmelden voor de reservelijst, maar een plek kunnen we helaas niet garanderen. — 

Op zaterdag 10 februari wordt vanaf 15.00 uur een symposium over ‘Culturele Linked Open Data’ georganiseerd waarin de praktijk en toepassing van linked data centraal staat. Dit symposium wordt georganiseerd voor geïnteresseerden die geen programmeer-ervaring hebben maar wel meer willen leren over de mogelijkheden van linked data. Aan het einde van het symposium, rond 17.00 uur,  presenteren de hackers de applicaties die ze gebouwd hebben tijdens de HackaLOD 2018 en maakt de jury de prijswinnaars bekend.

Programma

14.30 uur: inloop
15.00 uur: plenair programma
16.00 uur: parallelsessies
17.00 uur: pitches door de hackers
18.00 uur: bekendmaking winnaars & einde symposium
18.15 uur: borrel

Dé sprekers

Sprekers op het symposium zijn onder andere:

 • Bert Spaan – Historische data en crowdsourcing bij The New York Public Library

  Bert Spaan is software ontwikkelaar en cartograaf en werkte tot voor kort bij de New York Public Library aan het NYC Space/Time Directory . Hierin worden historische kaarten en foto’s uit de collectie van de bibliotheek ingezet om een digitale tijdmachine te maken. Bert studeerde computerwetenschappen aan de Universiteit Utrecht, cartografie aan de University of Wisconsin-Madison. Eerder werkte hij in Amsterdam bij de Waag Society.
 • Prof. dr. Erik Kwakkel over het gebruik van IIIF voor wetenschappelijke onderzoekers

  Erik Kwakkel is Universitair Docent en Scaliger-hoogleraar bij de Universiteit Leiden. Erik is boekhistoricus en specialist in de ontwikkeling van het middeleeuwse schrift en een pionier op het gebied van Digital Humanities. Hij heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan en is werkzaam geweest bij verschillende buitenlandse onderzoeksinstellingen. Zo gaf hij in 2014 de Lowe Lectures aan het Corpus Christi College Oxford. Kwakkel is lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en van het Comité International de Paléographie Latine.
 • Bart van Leeuwen – Linked Data bij calamiteiten

  Bart van Leeuwen is brandweerman en data architect bij Netage en combineert zijn specialiteiten door na te denken hoe de verbinding tussen verschillende informatiebronnen helpt bij grote calamiteiten.

Daarna zijn er 3 deelsessies:

 • Hoe zet ik mijn erfgoed collectie om naar linked data?
  Ykje Wildenborg (Modemuseum Antwerpen) en Shannon van Muijden (Zuiderzeemuseum) vertellen hoe zij collecties van het modemuseum Antwerpen en het Zuiderzeemuseum hebben omgezet naar linked data.
     
 • Welke mogelijkheden biedt linked data voor historische verenigingen?
  En hoe kunnen historische verenigingen en andere vrijwilligers ondersteund worden bij het publiceren van hun erfgoedcollecties als linked data?
  Door Annette Gaalman en Cris Kremers (Erfgoed Brabant)
    
 • Wat doet en kan de wetenschap met linked data?
  Door dr. Marieke van Erp (KNAW) & dr. Richard Zijdeman (IISG), beiden winnaars van de Publieksprijs van de HackaLOD 2016.
    

Moderator van het symposium is Erik Boekesteijnoprichter van Dok Lab, bibliothecaris van het jaar 2015, presentator van This Week in Libraries en momenteel senior adviseur bij de Koninklijke Bibliotheek.

Aanmelden – VOL

Het symposium is inmiddels vol, dus registreren is niet meer mogelijk. Wel kun je je aanmelden voor de reservelijst, maar een plek kunnen we helaas niet garanderen.

PERSOONSGEGEVENS

Uw persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt ten behoeve van uw deelname aan het symposium van HackaLOD 2018. Na afloop van het event worden uw gegevens verwijderd en niet meer gebruikt.

Back to site top