KNAW DH Lab wint HackaLOD 2018

KNAW DH Lab wint HackaLOD 2018

De vierde editie van de HackaLOD is gewonnen door een team van het DHLab van de KNAW. Het team maakte de Jamie LODiver: een linked data toepassing waarmee recepten uit Allerhande gekoppeld waren met onder andere de kranten van de KB en inhoudelijk geanalyseerd waren met behulp van machine learning. De publieksprijs ging naar de Universiteitsbibliotheek Leiden voor hun app de ‘Prentenmapper’. Hiermee kunnen spelers gebouwen op prenten opzoeken in de stad waar ze zijn, een foto ervan maken en de geocoördinaten toevoegen aan de prent.

De winnaars van de publieksprijs: Team UB Leiden met Saskia van Bergen, Lucas van Schaik & Ben Companjen

De winnaars van de juryprijs: Team KNAw DH Lab met Hugo Huurdeman, Richard Zijdeman, Melvin Wevers & Marieke van Erp

De HackaLOD vond dit jaar plaats in de Posthoornkerk en bestond uit drie onderdelen. Vrijdag overdag namen ruim 60 deelnemers deel aan de Netwerk Digitaal Erfgoed Workshop waarbij software leveranciers samenwerkten met één of meer van hun klanten aan de verdere ontwikkeling van linked data in de erfgoedsector. De hackathon begon vrijdag om 18.00 uur en duurde tot de volgende dag 17.00 uur. Dit jaar deden ruim 50 hackers mee (2 keer zo veel als vorig jaar!), waarvan sommigen 24 uur non-stop geprogrammeerd hebben. Degenen die even wilden rusten, konden terecht op een veldbed in de gewelven van de kerk.


Terwijl de hackers de laatste hand legden aan hun apps, begon om 15.00 uur het symposium ‘Culturele Linked Open Data’. Ruim 120 bezoekers leerden hier meer over de mogelijkheden van linked data door bijdragen van onder andere Bert Spaan (New York Public Library), Erik Kwakkel (Universiteit Leiden) en Ykje Wilbenborg (Modemuseum Antwerpen) en Shannon van Muijden (Zuiderzee Museum).

Aansluitend presenteerden de 15 deelnemende teams aan het publiek van het symposium wat ze de afgelopen 24 uur hadden ontwikkeld. En daar zaten een paar echte pareltjes bij. Van een app waarmee je een wandeling kunt maken langs monumenten, tot tool die memes zoekt bij historische kranten. En van het koppelen en beschikbaar maken van historische kaarten van Amsterdam tot Digitaal Brouwgoed. Opvallend dit jaar was het hoge niveau van de apps en de daadwerkelijke toepassing van linked datasets, mede door het beschikbaar komen van erg veel van dergelijke datasets in het afgelopen jaar. Zie bijvoorbeeld het overzicht daarvan op deze website.


Binnenkort plaatsen we  korte samenvattingen van alle ontwikkelde projecten op deze website. Meer foto’s kun je hier bekijken. De uitslag van de stemming voor de publieksprijs vind je hieronder.

Back to site top