Terugkijken: de Wikidata – HackaLOD Online sessie

Terugkijken: de Wikidata – HackaLOD Online sessie

”Wikidata is een gratis, gezamenlijke, meertalige, secundaire database die gestructureerde gegevens verzamelt om Wikipedia, Wikimedia Commons, de andere wiki’s van de Wikimedia-beweging en iedereen ter wereld te ondersteunen”, zo staat op de Wikidata-intropagina. Wikidata biedt als centrale opslagplaats veel mogelijkheden, ook voor eventuele HackaLOD projecten. We lichten graag een paar uit. Bekijk de sessie in vier delen terug op Youtube.

Straten in 11 dimensies – door Menno den Engelse & Lukas Koster 

Straten komen in zeer veel bronnen voor. Niet alleen data over locatie en vorm (2D), aanzicht (3D) en tijd (4D), maar ook andere dimensies, zoals naamgeving, naamsvarianten, bebouwing en percelen, bestuurlijke en maatschappelijke contexten, gebeurtenissen en meer. Om al deze voorkomens aan elkaar te kunnen verbinden en zo tot nieuwe nieuwe inzichten en visualisaties te komen zijn unieke identifiers nodig. Wikidata kan hierbij een belangrijke rol spelen. Maar kan alles wat gewenst is in Wikidata worden geïmplementeerd? De mogelijkheden en onmogelijkheden plus alternatieven worden op een aanschouwelijke manier gepresenteerd door Lukas Koster en Menno den Engelse. Meer informatie vind je op http://islandsofmeaning.nl/straten-in-collecties

Een visualisatie van de beeldbank van Het Utrechts Archief toont welke straten in de beeldbank worden afgebeeld en hoe vaak. Bron: Islands of Meaning.

Biografie: Lukas is Projectmanager/Coördinator Digitale Infrastructuur bij de Bibliotheek UvA/HvA, en Menno is freelance dataprogrammeur en oprichter van Islands of Meaning.

Nijmeegse kunst op straat in Wikidata – door Hay Kranen

Een standbeeld van een verzetsheld. Een abstracte sculptuur op een rotonde. Gevelstenen. Heel Nederland staat er vol mee: kunst in de openbare ruimte. Veel gemeenten houden databases bij met die werken, zo ook de gemeente Nijmegen, die er meer dan 500 heeft. Sinds een paar jaar is die Nijmeegse data open. Een goede reden om een import te doen van al die data op Wikidata, en te combineren met de honderden foto’s die vrijwilligers de afgelopen jaren hebben gemaakt van die werken. Zo kun je op een hele nieuwe manier naar die werken kijken, en verbanden leggen met behulp van de bijna honderd miljoen andere dataitems op Wikidata.

Bekijk hier de presentatie van Hay.

Locaties met kunst op straat in Nijmegen. Bron: Nijmegen.nl

Biografie: Hay Kranen maakt digitale dingen in het grijze gebied tussen kunst, techniek, data en verhalen. Hij werkte o.a bij de Volkskrant, de VPRO en als Wikipedian in Residence voor de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief. Verder is hij hoofdredacteur van De Circulaire, een tweewekelijkse nieuwsbrief met de beste linkjes van het internet en drie met zorg uitgekozen kattengifjes.

Start je eigen Wikidata: een introductie op Wikibase – door Sjors de Valk

Wikidata is alom bekend. Toch kent (bijna) niemand Wikibase. Wikibase is de software achter Wikidata. Maar het is nog veel meer dan dat. Het is een suite van producten die je zelf kunt installeren en waarmee je je eigen informatie kunt beheren en publiceren. Gestructureerd, als Linked Data, zonder veel moeite of hoge kosten. Met Wikibase is je knowledge base binnen handbereik. In deze sessie geeft Sjors de Valk een introductie op Wikibase. Uit welke onderdelen bestaat het? Hoe kun je het inrichten voor je eigen organisatie? Wat zijn de mogelijkheden en beperkingen? 

De presentatie van Sjors staat op Slideshare.

Meer informatie op de website van Wikibase.

Biografie: Sjors de Valk is informaticus die eigenlijk historicus had willen worden. Als zelfstandig informatiearchitect en software developer helpt hij organisaties bij het digitaal toegankelijk maken van hun cultureel erfgoed.

KB-beelden op Wikimedia Commons taggen met Wikidata – door Olaf Janssen

Structured Data on Commons (SDoC) is een project om afbeeldingen in Wikimedia Commons te voorzien van gestructureerde gegevens uit Wikidata. Hierdoor worden die afbeeldingen beter vindbaar, zichtbaar en herbruikbaar, en worden ze verbonden met de LOD-cloud. Olaf Janssen laat zien wat SDoC is,  waarom het een tof project is, wat het oplevert en hoe je er als GLAM zelf mee aan de slag kunt gaan. Hij gebruikt hierbij de Commons-beelden van de KB als voorbeeld.

De presentatie van Olaf in drie vormen: Wikimedia Commons / directe PDF download / en op Slideshare.

Introduction to Structured Data on Wikimedia Commons

Biografie: Olaf werkt als Open Data & Wikimedia-coördinator bij de Koninklijke Bibliotheek. Hij stimuleert en faciliteert de samenwerking tussen enerzijds de collecties, kennis, open data en medewerkers van de KB en anderzijds projecten van de Wikimedia-beweging, waarin hij ook nog als vrijwilliger actief is.

Back to site top