HackaLOD Awards

Van 29 op 30 november gaan kunst en cultuur, theater en muziek, digitaal en analoog samen met hackers door de nacht, op zoek naar creatieve digitale toepassingen. De hackers doen dit in de Theaterloods bij Radio Kootwijk, in 1923 was dit ‘een wonder van de moderne techniek’. Vanuit Radio Kootwijk werd de eerste verbinding gemaakt met Nederlands-Indië toen koningin-moeder Emma de legendarische woorden sprak “Hallo Bandoeng, hier Den Haag”. Een wel heel passend decor voor het leggen van nieuwe verbindingen met erfgoed. 

Presentatie HackaLOD Awards

De HackaLOD Awards 2019 worden op zaterdagmiddag 30 november in de Theaterloods bij Radio Kootwijk bekend gemaakt. Spreekstalmeester is Martijn Kleppe, hoofd onderzoek van de KB. De vakjury bestaat uit Eppo van Nispen tot Sevenaer (algemeen directeur, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Marieke van Erp (teamleider Digital Humanities Lab bij het KNAW Humanities Cluster) , Cindy Zalm (hoofd Collectiemanagement Nationaal Museum voor Wereldculturen) en Herbert van de Sompel (chief innovation officer, DANS).

Wees erbij en maak kennis met de hackers, geniet van hun verhalen en breng je stem uit op één van de teams. Bijzonder aan deze editie is de samenwerking met De Theaterloods. Theatermakers maken een minidocumentaire met opmerkelijke en misschien wel intieme nachtelijke ontboezemingen van de hackers. Tijdens de HackaLOD Awards 2019 is de premiere van het ‘Nachtboek’. 

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam presenteren prototypes die zij maakten met de linked data van het Nationaal Museum voor Wereldculturen. Cindy Zalm, hoofd collectiemanagement van het museum, vertelt waarom zij zo enthousiast is over de samenwerking met de studenten. Tenslotte maakt een vakjury bekend welk team de HackaLOD Award 2019 heeft gewonnen en kiest het publiek de publiekswinnaar.

Programma

12.30 – 13.30 Pendelbus station Apeldoorn – Radio Kootwijk
13.00 – 14.00     Rondleidingen door het Zendgebouw (svp vooraf aanmelden)
14.00 – 14.30    Verbonden erfgoed: studenten Hogeschool van Amsterdam, Nationaal Museum van Wereldculturen, Universiteit van Amsterdam (ovb)
14.30 – 14.45    Nachtboek, premiere van een minidocumentaire door De Theaterloods
14.30 – 15.45    Presentaties door de teams
15.45 – 16.00     HackaLOD Awards 2019: bekendmaking juryprijs en keuze van het publiek
16.00 – 17.00    Borrel met hapje en drankje
16.00 – 18.00 Pendelbus Radio Kootwijk – Apeldoorn

Rijke datasets

Ongeveer 50 ontwikkelaars werken een nacht lang met rijke nieuwe datasets van uiteenlopende  instellingen op gebied van erfgoed en wetenschap. De data is onder andere afkomstig van CLARIAH, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Adamnet (via Adamlink), Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Koninklijke Bibliotheek, Kadaster, Muziekweb, RKD, Museum voor Wereldculturen en vele andere instellingen. In teams werken ontwikkelaars aan virtual reality-toepassingen, visualisaties, games, installaties of dé killer app. 

Prijzen

Hackers kunnen twee prijzen winnen. De hoofdprijs van 1.000 euro wordt toegekend door een vakjury. De bezoekers van het slotevenement kiezen de winnaar van de publieksprijs van 500 euro. Beide prijzen worden beschikbaar gesteld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Aanmelden

Aanmelden voor de HackaLOD 2019 is niet meer mogelijk.

Back to site top