Datasets

Dankzij de geweldige samenwerking met onze collega instellingen hebben we een mooie  lijst van datasets samen kunnen stellen. Een deel daarvan is speciaal voor de HackaLOD gereed gemaakt. Daarnaast hebben we informatie verzameld over al bestaande linked data datasets. Om je op gang te helpen met werken met Linked Data hebben diverse tutorials en uitgebreidere dataset beschrijvingen gemaakt.

Voor vragen over de datasets of over Linked Data technieken kun je terecht op onze Slack omgeving. Meld je aan via deze link.

Tutorials

Datasets en digitale collecties

 

Thesauri

 

Erfgeo.nl

ErfGeo.nl biedt een gestandaardiseerde lijst van plaatsen voor Nederlandse erfgoedinstellingen. De lijst helpt instellingen hun erfgoedcollecties geografisch doorzoekbaar te maken, naast de bestaande tekst en beeld gebaseerde zoekmogelijkheden. ErfGeo.nl bevat ruim 15,7 miljoen historische plaatsen, bestuurlijke eenheden, straten, adressen en gebouwen, van landsgrens tot buurtschap uit de periode 1500 tot nu. Meer over erfgeo.nl…

 

Netwerk Oorlogsbronnen Open Data Register

Het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) heeft tot doel eindgebruikers wegwijs te maken in de bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog die door ruim 470 instellingen in Nederland beheerd worden.  Het NOB Open Data Register bevat de oorspronkelijke bronnen en API’s die het NOB gebruikt om zijn collectieportal te vullen. Tevens bevat dit register de data van de verschillende partners, verrijkt met thesaurustermen. Tot slot bevat iedere dataset een bestand met de links tussen objecten in een collectie en de WO2 thesaurus: de Linked Open Data. Op dit moment bevat het register 59 datasets. – Netwerk Oorlogsbronnen Open Data Register

 

Collectie Nederland
Collectie Nederland. Bij de Collectie Nederland zijn meer dan 90 collecties van musea en andere cultuurinstellingen aangesloten. In totaal levert dat meer dan 3.3 miljoen objecten op, allemaal doorzoekbaar in één website. Het systeem van de Collectie Nederland is gebaseerd op de Europese richtlijnen voor digitale presentatie van collecties: Europeana.
Lookup: http://data.collectienederland.nl/
Api: http://data.collectienederland.nl/api/search/v1/
Sparql: http://data.collectienederland.nl/snorql

 

Andere relevante Linked Data bronnen:

 

Uw dataset?

Heeft u ook interessante Linked Datasets beschikbaar? Dan zijn we daar erg in geïnteresseerd! Vul dan dit formulier in of neem rechtstreeks contact op met Enno Meijers (enno.meijers@kb.nl) of Wilbert Helmus (wilbert.helmus@netwerkdigitaalerfgoed.nl)

Back to site top