HackaLOD Online

Dat de HackaLOD niet door kon gaan in 2020 en de volgende editie nog ver weg is, is geen reden om stil te zitten. Daarom treffen we elkaar online, op Discord en elke twee weken op vrijdagmiddag. Met ruimte om creatieve plannen, nieuws, kennis en data met elkaar te delen. Ook interessant als je niet meedoet aan de HackaLOD (Online).

De HackaLOD Online bijeenkomsten zijn te volgen in het vaste Zoom kanaal (Meeting ID: 958 1847 7419). Aanmelden is niet nodig.

Elke vier weken is er een bijeenkomst met een themaprogramma, zoals de hieronder beschreven bijeenkomsten. Elke andere vier weken is er een bijeenkomst op Discord -als je je al eerder hebt aangemeld, gebruik dan deze link– met vrije invulling. Altijd op vrijdagmiddag 13.00, het moment dat de fysieke HackaLOD ook zou beginnen. Een gezellig informatief begin van het weekend. Voor aankomende bijeenkomsten, houd de homepage en Twitter in de gaten. Eerdere bijeenkomsten, projecten en aftermovies zijn grotendeels terug te kijken op Youtube.


Aanstaande bijeenkomsten

5 maart: thema Tools.

Onder meer hoe je een eigen versie van de LDWizard kan bouwen. De LDWizard produceert naast RDF ook een configuratiefile voor de conversietool RML en CoW. Hoe werkt dit en wat kan je ermee?

19 maart: Discordsessie. Vrije invulling

Kom je ergens niet uit en heb je even iemand nodig die meedenkt/kijkt? Of wil je wat experimenteren of delen ter peer review? Natuurlijk kan dat op Discord altijd, maar op dit moment is in ieder geval Enno Meijers ook aanwezig.


Suggesties voor onderwerpen waar we aandacht aan moeten besteden? Laat het weten aan Elisabeth Wiessner: elisabeth.wiessner@netwerkdigitaalerfgoed.nl


Eerdere bijeenkomsten

5 februari 2021: Thema bekende en onbekende historische personen

Veel erfgoedinformatie heeft een verbinding met personen. In deze themasessie zoomden we in op mogelijke bronnen voor, tools en projecten met historische persoonsinformatie van bekende en onbekende personen. Met Bob Coret (OpenArch), Richard Zijdeman, Ruben Schaik, Joe Raad (HSN/LINKS), Arne Wossink (RKDArtists), Simon Dirks (Master student AI – Universiteit Utrecht) en tenslotte Leon van Wissen en Harm Nijboer (Golden Agents, UvA).

8 januari 2021: Thema GEO met HisGIS, World Historical Gazetteer en ErfGeo.

Veel datasets hebben geocomponenten. Van steden en regio’s tot wateren en specifieke adressen. In de geschiedenis zijn veel verschillende naamvariaties voor dezelfde stad gebruikt bijvoorbeeld. Maar hoe is informatie dan aan elkaar te linken? Met Thomas Vermaut (HisGIS), Rombert Stapel (WHG) en Joop Vanderheiden (Erfgeo).

11 december 2020: SPARQL Special

SPARQL is de query-taal voor het bevragen van RDF-gebaseerde linked data. RDF is dan weer het technisch kader van linked data, waarop ook een introductie werd gegeven. René Voorburg, productmanager bij de Koninklijke Bibliotheek en verantwoordelijk voor onder meer ‘de achterkant’ van Delpher.nl en data.bibliotheken.nl, nam ons mee in dit technische verhaal in goed begrijpelijke taal. 

13 november 2020: Hack-a-little

Op 13 en 14 november zou de HackaLOD van 2020 plaatsvinden. Maar helaas, corona gooide roet in het plan. Zoals bij wel meer.. In plaats daarvan werd het online toch een zeer energieke bijeenkomst. Eén team heeft zelfs een eigen editie gehouden en de nacht in Utrecht doorgehaald.

Bijna vanzelfsprekend is hierna het plan geboren om de community rond erfgoedinformatie, linked open data en technologie bij elkaar te houden en te laten groeien. De volgende bijeenkomsten en activiteit op Discord zijn hier het resultaat van.


De HackaLOD Online, voor wie?

Techneuten, UX designers en ontwerpers, historici en andere inhoudelijk deskundigen, studenten.. Eigenlijk iedereen die geïnteresseerd is in erfgoed en affiniteit heeft met programmeren of databeheer. Of je nu ervaren HackaLOD’er of enthousiaste beginneling bent, man, vrouw, jong of oud, dit is de perfecte kennismaking. Actief meedoen of stilletjes op de achtergrond blijven, iedereen is welkom!

Discord?!

Op Discord kan je altijd terecht. Teams en geïnteresseerden houden hier hun voortgang bij, chatten en wisselen tips, data en nieuws uit. Het werkt zowel webbased als met een app. Alleen je naam en geboortedatum invullen is al voldoende om mee te doen, maar met een account heb je meer rechten en kan je alles wat je op dit platform doet, later ook makkelijk terugvinden. Klik gerust wat rond, stel jezelf voor in het wie-is-wie-kanaal en deel wat je bezig houdt of help anderen. https://discord.gg/hackalod.  

Let op: het kan zijn dat je de app moet downloaden om je camera te mogen aanzetten of dat je je account via je telefoon/mail moet verifieren.
Nice to know: Discord is een platform gestart door gamers en uitgegroeid tot een plek waar veel community’s online samenkomen.

Voor nieuwe bijeenkomsten, houd de homepage en Twitter in de gaten.

Back to site top