HackaLOD Online

Dat de HackaLOD niet door kon gaan in 2020 en de volgende editie nog even zou duren, was geen reden om stil te zitten. Daarom troffen we elkaar online, op Discord en elke vier weken op vrijdagmiddag in Zoom. Met ruimte om creatieve plannen, nieuws, kennis en data met elkaar te delen.

De eerste bijeenkomst was op 13 november, toen de eigenlijke fysieke HackaLOD zou plaatsvinden, waarna de rest als een logisch geheel volgde. De laatste was op 21 mei. Hierna komt de organisatiecapaciteit weer voornamelijk op de fysieke editie te liggen. Alles is grotendeels terug te kijken op Youtube. Hier ook projecten van deelnemers en aftermovies van vorige edities.


De themabijeenkomsten

21 mei: thema Kunstmatige intelligentie. Meer in dit bericht.

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt in de cultuur- en erfgoedsector een steeds belangrijkere rol. AI geeft legio mogelijkheden om collecties te analyseren, contextualiseren, presenteren en meer. Maar heeft AI ook iets met Linked Data te maken? En wat gebeurt er concreet met AI bij erfgoedinstellingen? Met Cynthia Liem (TU Delft), Simon Dirks (masterstudent AI, Universiteit Utrecht), Thomas Haighton (KB), Rana Klein (Beeld en Geluid) en Gerhard Kok (Universiteit Leiden). Dit zal voorlopig de laatste HackaLOD Online sessie zijn, in afwachting van de volgende fysieke editie.

9 april: thema Wikidata. Meer dit bericht.

Wikidata biedt als centrale opslagplaats veel mogelijkheden, ook voor eventuele HackaLOD projecten. We lichten een paar uit, met toelichting door Menno den Engelse (freelance dataprogrammeur en oprichter van Islands of Meaning) en Lukas Koster (Bibliotheek UvA/HvA), Hay Kranen (o.a wikipedian in residence), Sjors de Valk (zelfstandig informatiearchitect en software developer) en Olaf Janssen (Open Data & Wikimedia-coördinator bij de Koninklijke Bibliotheek).

5 maart: Thema Tools. Meer in dit bericht.

Wouter Beek (Triply, ontwikkelaar van de LDWizard), legt uit hoe je een eigen versie van de LDWizard kan bouwen. De LDWizard produceert naast RDF ook een configuratiefile voor de conversietools RML en CoW. Waarover Miel Vander Sande (Universiteit Gent, RML) en Richard Zijdeman (IISG, CoW) een introductie gaven. Hoe werkt dit en wat kan je ermee?

5 februari 2021: Thema Bekende en onbekende historische personen. Meer in dit bericht.

Veel erfgoedinformatie heeft een verbinding met personen. In deze sessie zoomden we in op mogelijke bronnen voor, en tools en projecten met historische persoonsinformatie van bekende en onbekende personen. Met Bob Coret (OpenArch), Richard Zijdeman, Ruben Schaik, Joe Raad (HSN/LINKS, IISG), Arne Wossink (RKDArtists, RKD), Simon Dirks (Master student AI – Universiteit Utrecht) en Leon van Wissen en Harm Nijboer (Golden Agents, UvA).

8 januari 2021: Thema GEO – met HisGIS, World Historical Gazetteer en ErfGeo. Meer in dit bericht.

Veel datasets hebben geocomponenten. Van steden en regio’s tot specifieke adressen. In de geschiedenis zijn veel verschillende naamvariaties voor dezelfde stad gebruikt bijvoorbeeld. Maar hoe is informatie dan aan elkaar te linken? Met Thomas Vermaut (HisGIS, HuC-KNAW), Rombert Stapel (WHG, IISG) en Joop Vanderheiden (Erfgeo, RCE).

11 december 2020: SPARQL Special. Meer in dit bericht.

SPARQL is de query-taal voor het bevragen van RDF-gebaseerde linked data. RDF is dan weer het technisch kader van linked data, waarop ook een introductie werd gegeven. Door René Voorburg, (Koninklijke Bibliotheek).

13 november 2020: Hack-a-little. Meer in dit bericht

Op 13 en 14 november zou de HackaLOD van 2020 plaatsvinden, coronaproof met teams op meerdere locaties. Maar helaas, corona gooide (weer!) roet in het plan. In plaats daarvan werd het online een zeer energieke bijeenkomst. Team Utrecht Time Machine heeft zelfs een eigen light editie gehouden en de nacht traditioneel doorgehaald.

Bijna als vanzelfsprekend is hierna het plan geboren om de community rond erfgoedinformatie, linked open data en technologie bij elkaar te houden en te laten groeien. De volgende bijeenkomsten en activiteit op Discord zijn hier het resultaat van. Wat hopelijk weer leidt tot een fysieke kennismaking bij de volgende echte editie in november 2021.


Discord?!

Op Discord kan je altijd terecht. Teams en geïnteresseerden houden hier hun voortgang bij, chatten en wisselen tips, data en nieuws uit. Het werkt zowel webbased als met een app. Alleen je naam en geboortedatum invullen is al voldoende om mee te doen, maar met een account heb je meer rechten en kan je alles wat je op dit platform doet, later ook makkelijk terugvinden. Klik gerust wat rond, stel jezelf voor in het wie-is-wie-kanaal en deel wat je bezig houdt of help anderen. https://discord.gg/8xjucUAFyf. Let op: als je je al eerder hebt aangemeld, gebruik deze link.

Might need to know: Heb je niet de rechten om te doen wat je zou willen? Vraag dan één van de beheerders of een teamcaptain die je meer rechten met de rol ‘deelnemer’ of ‘naam team’ kan geven. Het kan zijn dat je de app moet downloaden om je camera te mogen aanzetten of dat je je account via je telefoon/mail moet verifiëren.

Nice to know: Discord is een platform gestart door gamers en uitgegroeid tot een plek waar veel community’s online samenkomen.

Back to site top