Over de HackaLOD

De HackaLOD is de jaarlijkse hackathon van het erfgoedveld. Iedereen die met data nieuwe toepassingen kan en wil maken, of hier ondersteunend aan is, is uitgenodigd. Alles op basis van Linked Open Data, over erfgoed. De editie van dit jaar (2020 en 2021 gecombineerd) krijgt een nieuwe, uitdagende vorm. Op een nader te bepalen datum in 2021 gaan teams op locatie bij diverse instellingen aan de slag.

De HackaLOD wordt georganiseerd in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Erfgoedinstellingen die datasets beschikbaar willen stellen of als locatie mee willen doen, kunnen contact opnemen met elisabeth.wiessner@netwerkdigitaalerfgoed.nl

HackaLOD Online

Tot het zover is, blijven we in contact met elkaar op het platform Discord: https://discord.gg/hackalod. Zo lang er interesse voor is, zijn er elke twee weken op vrijdagmiddag (wanneer de HackaLOD hoort te beginnen) open online bijeenkomsten ter kennismaking en voorbereiding. Houd hiervoor de homepage en Twitter in de gaten. Suggesties voor onderwerpen of verhalen, vragen en demonstraties zijn van harte welkom! Neem ook hiervoor contact op met elisabeth.wiessner@netwerkdigitaalerfgoed.nl

Zo blijft het evenement niet alleen coronaproof, ook laten we het belang zien van het netwerk: verspreid, maar verbonden door kennis te delen en digitaal erfgoed bruikbaar, houdbaar en zichtbaar te maken. 

 

Resultaten HackaLOD 2019

Van 29 op 30 november gingen kunst en cultuur, theater en muziek, digitaal en analoog samen met hackers door de nacht, op zoek naar creatieve digitale toepassingen. De deelnemers deden dit midden op de Veluwe in de Theaterloods bij Radio Kootwijk. In 1923 was dit ‘een wonder van de moderne techniek’. Vanuit Radio Kootwijk werd de eerste verbinding gemaakt met Nederlands-Indië toen koningin-moeder Emma de legendarische woorden sprak “Hallo Bandoeng, hier Den Haag”. Een wel heel passend decor voor het leggen van nieuwe verbindingen met erfgoed. 

Team ExpLOD won de publieksprijs voor hun app ‘Niet te vergeten’, waarbij publiek vooral onbekende stukken van collecties krijgen te zien. Met een touchscreen bepaalt de bezoeker door te tappen op een object of deze nieuw leven ingeblazen krijgt of dat het in de vergetelheid mag komen. De objecten uit de dataset van het Rijksmuseum zijn door ExpLOD gelinkt aan vergelijkbare objecten van de collectie van het Museum voor Volkenkunde.

Een overzicht van alle teams en hun resultaten van de HackaLOD 2019. 

Resultaten HackaLOD 2018

In 2018 deden vanuit de Posthoornkerk in Amsterdam 16 teams mee aan de HackaLOD. De winnaar was het team het DHLab van de KNAW, met de app Jamie LODiver. Dit is een linked data toepassing waarmee DHLab recepten uit het tijdschrift Allerhande koppelden aan onder andere de krantencollectie van de KB. De data werd inhoudelijk geanalyseerd met behulp van machinelearning. De publieksprijs ging naar de Universiteitsbibliotheek Leiden. Zij bedachten de ‘Prentenmapper’. Dit is een spel waarmee een speler prenten van monumenten kan zoeken en matchen door het monument zelf te fotograferen.

Back to site top