Over de HackaLOD

De HackaLOD is de jaarlijkse hackathon van het erfgoedveld. Iedereen die met data nieuwe toepassingen kan en wil maken, of hier ondersteunend aan is, wordt uitgenodigd om nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Alles op basis van Linked Open Data over erfgoed, vandaar ‘LOD’ in de naam.

Op dit moment is de voorbereiding voor de volgende editie in volle gang. Door omstandigheden krijgt de editie van dit jaar een nieuwe, uitdagende vorm. Op een nader te bepalen datum in het voorjaar van 2021 gaan teams op locatie bij verschillende instellingen aan de slag. Tot die tijd zijn er met regelmaat online bijeenkomsten ter kennismaking en voorbereiding. De eerste is op 13 november.  Zo blijft het evenement veilig voor alle deelnemers én laten we het belang zien van het netwerk: verspreid, maar verbonden door kennis te delen en digitaal erfgoed bruikbaar, houdbaar en zichtbaar te maken. 

Ben je geïnteresseerd om mee te doen als deelnemer? Laat het alvast weten via dit formulier en we houden je op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.

Erfgoedinstellingen die datasets beschikbaar willen stellen of als locatie mee willen doen, kunnen contact opnemen met elisabeth.wiessner@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Resultaten HackaLOD 2019

Op 29 en 30 november vond de HackaLOD plaats midden op de Veluwe, in de Theaterloods bij Radio Kootwijk, midden op de Veluwe. De juryprijs wed gewonnen door het team Linked Data Player met een historische nieuws-app waarbij je door de tijd kunt swipen alsof je frequenties afstruint.  Tijdens de HackaLOD heeft het team de data set ANP Radiobulletins van de KB gecombineerd met die van het Nationaal Archief. Team ExpLOD won de publieksprijs voor hun app ‘Niet te vergeten’, waarbij publiek vooral de onbekende stukken van een collectie krijgen te zien. Met een touchscreen bepaalt de bezoeker of dit object een prominente plaats krijgt of dat het mag vervagen en uitsterven. De objecten uit de dataset van het Rijksmuseum zijn door ExpLOD gelinkt aan vergelijkbare objecten van de collectie van het Museum voor Volkenkunde. 

Een overzicht van alle teams en resultaten van de HackaLOD 2019.

Resultaten HackaLOD 2018

In 2018 deden vanuit de Posthoornkerk in Amsterdam 16 teams mee aan de HackaLOD. De winnaar was het team het DHLab van de KNAW, met de app Jamie LODiver. Dit is een linked data toepassing waarmee DHLab recepten uit Allerhande koppelden met onder andere de kranten van de KB. De data werd inhoudelijk geanalyseerd met behulp van machine learning. De publieksprijs ging naar de Universiteitsbibliotheek Leiden. Zij bedachten de ‘Prentenmapper’. Dit is een spel waarmee een speler prenten van monumenten kan zoeken en matchen door het monument zelf te fotograferen.

 

 

Back to site top