Datasets

Voor de 2021-2022 editie van de HackaLOD is het nieuwe NDE Datasetregister gebruikt voor het vinden van LOD-datasets. Aan de hand van deze datastory zie je welke datasets als dumps te downloaden zijn en welke via een SPARQL-endpoint bevraagd kunnen worden. En zoals altijd zie je in de datastory ook hoe je de queries zelf kan maken. Meer informatie over het Datasetregister en alle beschikbare datasets vind je op datasetregister.netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Wil je op gang komen met linked data of voorbeelden zien van de inhoud van datasets? Kijk dan vooral ook eens bij de andere datastories voor een tutorial voor SPARQL en voorbeelden van het bevragen van datatsets.

Dataset niet in de lijst?

Ken je een interessante erfgoeddataset die nog niet in het Datasetregister opgenomen is, neem dan even contact met ons op via tech@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Overige bronnen

Collectie Nederland
Bij de Collectie Nederland zijn meer dan 90 collecties van musea en andere cultuurinstellingen aangesloten. In totaal levert dat meer dan 3,3 miljoen objecten op, allemaal doorzoekbaar in één website. Het systeem van de Collectie Nederland is gebaseerd op de Europese richtlijnen voor digitale presentatie van collecties: Europeana.
Lookup: http://data.collectienederland.nl/
Api: http://data.collectienederland.nl/api/search/v1/
Sparql: http://data.collectienederland.nl/snorql

Andere relevante Linked Data bronnen:

Bronvermelding afbeelding: To my illustrious friend Sir William Crookes of whom I always think and whose kind letters I never answer! Nikola Tesla June 17, 1901. Wellcome Collection. CC-BY.

Back to site top