Verkaufsbücher genomineerd voor SODA 2019

Verkaufsbücher genomineerd voor SODA 2019

Tijdens de HackaLOD 2018 is het team Nationaal Archief aan de slag gegaan met de nieuwe open dataset van de Verkaufsbücher. Dit initiatief is nu doorontwikkeld en de data zijn van de Verkaufsbücher zijn gekoppeld aan de data van het Kadaster (PDOK). Met deze open data toepassing dingt het Nationaal Archief/PDOk-initiatief mee naar de hoofdprijs van de Stuiveling Open Data Award 2019.

3 nominaties

De jury van de Stuiveling Open Data Award heeft uit de meer dan twintig inzendingen een keuze gemaakt. Na lang wikken en wegen is de keuze gevallen op een drietal inzendingen. Deze drie inzendingen mogen hun open data-initiatief presenteren op 21 november in de LocHal in Tilburg, bij de finale van SODA2019.

Lees meer over de uitreiking en de nominaties

Verkaufsbücher en linked open data

Het initiatief Verkaufsbücher -Nationaal Archief/PDOK is een overzicht van ruim 7000 gedwongen transacties van onroerend goed uit de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bezetting worden door de Duitsers panden verkocht waarvan de eigenaren veelal Joods waren. De administratieve registers, genaamd Verkaufsbücher, worden bewaard door het Nationaal Archief maar zijn nu gekoppeld aan gegevens van het Kadaster, waardoor deze onrechtmatige verhandelingen in kaart kunnen worden gebracht.

We wensen Nationaal Archief/PDOK veel succes!

Back to site top