Introductie SPARQL: nieuwe tutorials

Introductie SPARQL: nieuwe tutorials

Het semantische web werd in 2001 door Sir. Tim Berners Lee als de toekomst beschreven. Tegenwoordig wordt er veelal gesproken over Linked Data of Linked Web. Indien je met Linked Data aan de slag wilt, kun je met een SPARQL endpoint aan de slag, of API’s of websites gaan scrapen.

Voor de Hack-a-LOD gaan we uit van het idee dat SPARQL endpoints voor de meeste gebruikers de makkelijkste manier is om in te stappen. Om je op weg te helpen en te laten zien wat er mogelijk is, zijn er 2 tutorials gemaakt op basis van erfgoeddata.

Tutorial 1 is een introductie op het schrijven van SPARQL-queries met eenvoudige voorbeelden op basis van het LOD platform van de KB. In deze tutorial maken we de gebruiker bekend met het schrijven van queries in de querytaal SPARQL. Deze taal is speciaal gemaakt om Linked Data sets te bevragen. We schrijven deze tutorial in de vorm van en data story, waardoor je na een stukje uitleg een query kunt bekijken, veranderen en opnieuw uitvoeren.

Tutorial 2 met meer geavanceerde voorbeelden uit meerdere bronnen. Deze interactieve voorbeelden laten de mogelijkheden van opgeslagen query’s in het Triply platform zien waarbij de opmaak vooraf geconfigureerd is.

> Bekijk alle tutorials

Webinar

Op dinsdag 19 november 19.00 – 20.00 geeft Enno Meijers een webinar over SPARQL en de datasets bij de HackaLOD 2019.

> Geef je op voor het webinar

Speciale dank gaat uit naar Triply voor het uitwerken en beschikbaar stellen van de data stories.

Back to site top