HackaLOD Online project: The poster wall

HackaLOD Online project: The poster wall

Op 13 november, de dag dat de fysieke HackaLOD van 2020 zou starten, kwamen meerdere teams samen op het online platform Discord. Kleine en grotere projecten kwamen naar boven borrelen, werden getest en verder ontwikkeld. Zo ook ‘The poster wall’, een initiatief van Menno den Engelse, Ivo Zandhuis, Leon van Wissen en Thunnis van Oort. 

Menno, Ivo, Leon en Thunis hadden het briljante idee om affiches uit vier verschillende erfgoedcollecties te linken met de informatie die erop staat. Want aankondigingen voor events, voorstellingen, concerten en tentoonstellingen zouden toch gekoppeld kunnen worden aan de namen van theaterzalen, bioscopen en musea? Of aan kunstenaars, regisseurs, muziek, historische gebeurtenissen, locaties en ga zo maar door? 

Het team zette data uit vier affiche-collecties om naar RDF en schreef scripts voor harvesting en conversie. Zo is De Plakmuur ontstaan, een site met informatie over posters. Voor de vormgeving van de site werd inspiratie geput uit vroegere tijden: affiches zoals je die lukraak op muren aangeplakt zag staan. Via verbonden bronnen op de digitale ‘muur’ is bijvoorbeeld te zien welke films werden vertoond in de Rotterdamse bioscoop Tivoli/Asta – die in 1940 platgebombardeerd is. Of andersom, welke theaterstukken zijn waar en wanneer opgevoerd? 

Voor meer informatie over gebruikte data, gemaakte SPARQL endpoints, query’s en scripts, bezoek de website van Cinema Context
Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk ook het project The Utrecht Time Machine.


Afbeelding: Screenshot van de Plakmuur, Eye collectie – geschraapt uit Het Geheugen van Nederland.

Back to site top