Help Simon bij zijn AI-masterscriptie: welke kunstrelaties vind jij interessant?

Help Simon bij zijn AI-masterscriptie: welke kunstrelaties vind jij interessant?

HackaLOD deelnemer en student aan de Universiteit Utrecht, Simon Dirks, werkt aan zijn masterscriptie kunstmatige intelligentie. Hij heeft een systeem ontwikkeld dat via openbaar beschikbare informatie relaties tussen kunstwerken kan vinden. Hij roept daarvoor de hulp in van potentiële gebruikers van dit systeem (straks een app): jullie!

Aan de totstandkoming van een tentoonstelling en samenstelling van kunstwerken heeft een team mensen vaak zo’n half tot anderhalf jaar gewerkt. Maar waarom juist díe kunstwerken samen in een zaal hangen is voor de bezoekers niet altijd duidelijk. En wat hebben kunstwerken met elkaar te maken die op het eerste gezicht geen gelijkenissen hebben? Dit soort vragen inspireerde Simon om aan de slag te gaan met het leggen van verbanden. 

Graag wil Simon museumbezoekers inzicht geven in hoe de kunstwerken op een tentoonstelling aan elkaar gerelateerd zijn. Twee kunstenaars kunnen bijvoorbeeld dezelfde muse of leermeester hebben gehad, twee kunstwerken verbeelden dezelfde historische gebeurtenis of zijn beide geïnspireerd op een ander werk. Het systeem is domein-onafhankelijk opgezet, en dus ook toepasbaar voor bijvoorbeeld relaties tussen historische figuren, gebouwen, enzovoort. Als verbindende bronnen gebruikt hij Wikidata en RKDartists. 

Onderdeel van Simons project is een onderzoek naar wat voor (kunst-gerelateerde) relaties men het boeiendst vindt. Feedback is zeer welkom! Vul daarvoor deze enquête (anoniem) in! artwork-relations-experiment.web.app of mail Simon: s.b.dirks@uu.nl.

Simon lichtte zijn project toe tijdens de laatste HackaLOD Online bijeenkomst. Kijk deze op Youtube terug.

Afbeelding: Voorbeeld van een relatie, beide kunstenaars waren linkshandig!

Back to site top