Teams en resultaten 2019

Teams en resultaten 2019

Demo’s, presentaties en toelichting: wat er in één nacht mogelijk is met linked data, een portie creativiteit en doorzettingsvermogen. Lees wat de teams hebben bedacht en gemaakt.

Team Linked Data Player – winnaar juryprijs

Teamleden: Ed de Heer, Martijn Arts, Robbert van ‘t Westende.

Dit team, een samenwerking tussen het Nationaal Archief (NA) en Total Design, heeft gewerkt aan een historisch- nieuws-app. Door kunstmatige intelligentie is informatie uit de Anefo fotocollectie van het NA gebruikt in combinatie met ANP-nieuwsberichten, oorspronkelijk afkomstig van de Koninklijke Bibliotheek. De verbindende factor tussen beide bronnen was de datum, wat resulteerde in 46.054 verbindingen. Vervolgens is gematched op trefwoorden die bij de foto’s in de tekst van de ANP-berichten voorkomen. Met de Linked Data Player app kan de gebruiker door de tijd scrollen en nieuwsberichten bekijken én beluisteren met koppelingen naar persfoto’s uit de periode van 1937 tot en met 1984.

De HackaLOD vond plaats in de omgeving van Radio Kootwijk, ooit een cruciale schakel voor de verspreiding van het Nederlandse nieuws naar overzeese gebieden. De fraai vormgegeven Linked Data Player maakt zo een mooie inhoudelijke link naar deze bijzondere locatie. De combinatie van gamification en de intuïtieve toegankelijkheid voor de gebruiker was één van de redenen voor de vakjury om dit idee uit te roepen tot winnaar. Total Design onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor doorontwikkeling van deze applicatie.

Meer informatie over dit project


Team ExpLOD – winnaar publieksprijs

Teamleden: Philo van Kemenade, Edward Anderson, Matus Solčány, Jorim Theuns, Ben Companjen.

Het team ExpLOD bestond deels uit vrienden, maar pas tijdens de HackaLOD kwam het tot de definitieve samenstelling. ExpLOD heeft zijn inspiratie gehaald uit het gegeven dat veel gedigitaliseerd erfgoed ‘digitaal ligt te verstoffen’ op servers van erfgoedinstellingen, de bekende ‘long tail’ van het digitaal erfgoed. Eigenlijk zonde van de potentie die veel objecten wel in zich hebben. Team ExpLOD ziet het als de verantwoordelijkheid van ons als samenleving om deze objecten virtueel in leven te houden. Op een scherm krijgt de gebruiker daarom een gevarieerd scala aan museumobjecten te zien. Door op een object te tikken wordt dit groter ten opzichte van andere objecten die vervagen. Ook krijgt de gebruiker suggesties voor vergelijkbare objecten, zodat hij kan zorgen voor het digitaal voortbestaan van een groter geheel. Wat niet aangeraakt wordt, verdwijnt “voor eeuwig” van het scherm. Het project is ingezonden voor de Technical Challenge op de internationale LODLAM Conferentie (Februari 2020).

Het team verwoordde hun app ‘Niet te vergeten’ als volgt: ‘An interactive installation to let museum visitors explore the long tail of scarcely visited artworks of the Rijksmuseum & Volkenkunde collection, powered by Linked Open Data.’

Meer informatie over dit project


Team Triply

Teamleden: Laurens Rietveld, Eirik Kultorp, Ruben Weber, Gerwin Bosch, Jurriaan Duyne.

Het team, dat vrijwel dagelijks met linked data werkt, heeft een generieke visualisatie gemaakt om Geo Events te tekenen op een kaart. Je kunt makkelijk door Geo events heen lopen en de bijbehorende informatie bekijken. Deze visualisatie is in veel domeinen toepasbaar, maar met name het erfgoeddomein is er goed voor geschikt. Zo maakt deze visualisatie mooi inzichtelijk hoe schilders beïnvloed worden door de tijd heen, en door de plekken die ze bezoeken. De datastory maakt gebruik van de database RKD-artists, waaruit de plaatsen en periodes waar een kunstenaar heeft gewerkt wordt gehaald, en deze info combineert met werken uit Wikidata.

Meer informatie over dit project


Team Q1

Teamleden: Rick Companje, Ivar Troost en Simon Dirks.

Het team Q1 heeft gewerkt aan een nieuw soort gebruikersinterface voor de beeldcollectie van het Utrechts Archief. Met deze interface kan integraal door de beeldcollectie gezocht worden. Het browsen door de collectie maakt onder andere gebruik van de relaties in de beschrijvingen. 

Tijdens de HackaLOD zijn de beschrijvingen verrijkt met onder andere links uit Wikidata. Om ook het publiek te betrekken bij het verrijken van de collectie is een functionaliteit gebouwd die gebruikmaakt van het Termennetwerk van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Op deze manier is het mogelijk om ook links naar de andere relevante thesauri te leggen zoals AAT, RKD Artists en Cultuurhistorische Thesaurus. Het team is van plan om door te blijven werken aan dit project. 

Meer informatie over dit project


Team Pong

Teamleden: Wouter de Bruijn, Jari Maijenburg, Janine van den Driest, Kimberly Hart, Daan Meijers.

Het team Pong heeft gewerkt aan een Machine Learning- toepassing voor het automatisch metadateren van schilderijen. Hierbij is gebruikgemaakt van de inhoudelijke classificatie van schilderijen (zgn. Iconclass typering), die het Rijksmuseum gebruikt bij het beschrijven van hun objecten. Door een algoritme te trainen met de relaties tussen de afbeeldingen en de classificatiecodes kan de software automatisch de Iconclass-code toekennen op basis van de afbeelding.

Voor de opzet is gebruikt gemaakt van de Python TensorFlow library. Tijdens de HackaLOD is het niet gelukt om tot een werkend prototype te komen. Inmiddels is besloten om in samenwerking met de ontwikkelaar van de Iconclass browser (Etienne Posthumus / Uitgeverij Brill) en het Netwerk Digitaal Erfgoed het werk een vervolg te geven.


Drie Stolpersteine projecten

Kadaster (en vrienden) deden mee aan de HackaLOD met drie teams. De teams waren geïnspireerd door het werk van de kunstenaar Günter Demnig die Joden die gedeporteerd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert te herdenken via zogeheten ‘Stolpersteine’ of ‘Struikelstenen’. Voor de HackaLOD lag de focus op de Joden die gedeporteerd zijn uit Zutphen, maar de struikelstenen liggen door heel Europa (zie ook Wikidata). Elk team werkte aan een visualisatie van de Stolpersteine en daaraan gekoppelde data zoals de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), de gegevens uit de zogenaamde Verkaufsbücher (afkomstig van het NA) en afbeeldingen van het Erfgoed Centrum Zutphen.

Team Deep Dive Stone Trail

Teamleden: Babette van Alphen, Richard Zijdeman, Wouter Beek, Anjo Kolk, Daan van Ramshorst-Lammers.

Het team Deep Dive Stone Trail bouwde een data story op basis van een koppeling tussen de Verkaufsbücher en biografische gegevens uit de Stolpersteine via de BAG. Ze geven hiermee een vervolg aan de High5 met het Nationaal Archief door de slachtoffers uit de Verkaufsbücher een gezicht te geven.  

Er is ook gewerkt aan een Linked Data-browser op basis van de software van het  DIVEPLUS-project van Beeld en Geluid. Verder is er een ontwerp gemaakt van een applicatie voor het eenvoudig navigeren door de informatie via een intuïtieve interface.

Meer informatie over dit project


Team Stoned Chat

Teamleden: Menno Holtkamp, Stanislav Ronzhin, Michiel Schoenmakers, Ruud Steltenpool.

Deze mannen hebben een chatbot ontwikkeld die eenvoudig is toe te voegen aan Telegram. Op basis van locaties zet de chatbot een route uit langs de Stolpersteine die binnen een straal van 100 meter van de opgegeven locaties liggen. De route wordt vervolgens geopend in Google Maps en via deze weg krijgt de gebruiker aanwijzingen voor het volgen van de route. Het werken met een chatbot via een social media-app, die uiteindelijk queries verstuurt naar een linked data endpoint, is een erg interessant gegeven dat als principe zeer breed toepasbaar is.

Meer informatie over dit project


Team Stolpeniers

Teamleden: Robert Popijus, Thom van de Moosdijk, Erwin Folmer en Tony Baving.

Het Kadaster/Cap Gemini-team heeft geëxperimenteerd met Virtual Reality. In een 3D-wereld ontdek je, met een VR-bril op, de geschiedenis van voormalige Joodse bewoners van een onteigend pand in Zutphen. In januari komt de VR-demo op de Kadaster (Labs) website beschikbaar. Het was de eerste keer dat er in het kader van de HackaLOD gewerkt werd aan de ontwikkeling van VR-applicatie. Interessant om te zien of dit navolging zal krijgen in de volgende edities.

Meer informatie over dit project


Back to site top