HackaLOD 3-4 november 2023

HackaLOD 3-4 november 2023

Op 3 november 2023 in de middag klinkt het startschot van de HackaLOD, dé hackathon met erfgoeddata. Ook nu weer vanaf een bijzondere locatie: het oude Stadhuis van Gouda. De deelnemende teams halen dan een nacht door om de beste, origineelste applicatie met linked erfgoeddata te ontwerpen. De burgemeester heet je van harte welkom.

Coole uitdaging

Programmeurs, historici, designers en andere erfgoed- en datadeskundigen gaan in verschillende teams in het monumentale Stadhuis van Gouda een coole uitdaging aan: kunnen ze met linked open data van erfgoedinstellingen nieuwe, creatieve applicaties maken? En die op verrassende manieren aansluiten op de beleving van het publiek?

Een mooi voorbeeld: wat krijg je als je via kunstmatige intelligentie informatie uit de Anefo-fotocollectie van het Nationaal Archief combineert met ANP-nieuwsberichten uit de Koninklijke Bibliotheek-archieven? Een historisch-nieuwsapp! Het team Linked Data Player (Nationaal Archief en Total Design) won er tijdens de HackaLOD 2019 de juryprijs mee. Of hoe waardevol is het als je alle Nederlandse teksten uit erfgoedcollecties automatisch kunt vertalen, zodat deze erfgoedobjecten ook te vinden zijn voor niet-Nederlandstaligen? Team Triply realiseerde het tijdens de HackaLOD 2022.

Programma 2023

Op vrijdag 3 november in de namiddag starten de teams. En ze gaan door tot een uur of 12 de volgende dag. Vervolgens beoordeelt een vakjury de toepassingen die de teams met erfgoeddata hebben gemaakt. Aansluitend presenteren de teams hun resultaten aan het publiek en – tromgeroffel – maakt de jury het prijswinnende team bekend.

Meedoen?

De inschrijving voor de hackers is geopend. Heb je ideeën en wil je meedoen? Meld je aan aan met je team. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. Alle info vind je op nde.nl/hackalod

Uitreiking HackaLOD Awards?

Op zaterdagmiddag 4 november 2023 presenteren de teams hun resultaten. Je kunt hier als publiek aanwezig zijn. Houd nde.nl/hackalod in de gaten voor meer informatie, of schrijf je in voor de nieuwsbrief van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Back to site top