1e locatie bekend: het Groot Tuighuis in ‘s-Hertogenbosch

1e locatie bekend: het Groot Tuighuis in ‘s-Hertogenbosch

De HackaLOD 2020, op 13 en 14 november, vindt dit jaar op minstens zes locaties verspreid over Nederland plaats. We zijn verheugd om de eerste locatie aan te kondigen: het Groot Tuighuis, thuisbasis van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. Hier krijg je dé kans om een nacht te werken omringd door archeologische vondsten, waarvan de oudste stammen uit de tijd van de Neanderthalers, zo’n 70.000 jaar geleden. Komende tijd worden de andere locaties bekend. 

Doe je mee?

Ontwikkelaars, designers, data-analisten, kunstenaars, data-journalisten en communicatiespecialisten. Iedereen is tijdens de HackaLOD uitgenodigd om creatieve toepassingen te maken met linked open datasets over erfgoed. Online staan we met elkaar in verbinding. Zijn de coronamaatregelen tegen die tijd verder aangescherpt, en is werken op locatie geen reële optie meer, dan kiezen we voor een volledige online deelname.

Begin oktober opent  de inschrijving. Via de voorinschrijving kun je ons al het een en ander laten weten, zodat we in de organisatie hiermee rekening kunnen houden. En dan houden we jou op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen!

Over het Groot Tuighuis

Het Groot Tuighuis is de thuisbasis van Erfgoed ’s-Hertogenbosch. Hier is te zien en te beleven hoe ’s-Hertogenbosch er de afgelopen eeuwen uitzag, hoe de mensen daar leefden en wie zij waren. Het Groot Tuighuis biedt als archeologisch en bouwhistorisch depot een ‘kijkje in de keuken’ van de archeoloog en onderzoeker.
Het imposante gebouw heeft in de geschiedenis meerdere functies gehad. Kort na 1430 werd op de plek van het Groot Tuighuis een kapel en gasthuis gebouwd voor bedevaartgangers op de reis naar Santiago de Compostella. Sinds de 17e eeuw deed het gebouw dienst als protestantse kerk, wagenhuis, paardenstal en militair arsenaal. Vanaf 1924 was het Noordbrabants Museum er gevestigd. Totdat het in 1988 zijn huidige functie kreeg en zo onderdak biedt aan de gemeentelijke afdeling ’s Hertogenbosch.

Over Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Erfgoed ’s-Hertogenbosch is het kennis- en adviescentrum voor gemeente ‘s-Hertogenbosch op het gebied van archief, monumenten, archeologie en bouwhistorie. De organisatie onderzoekt, verzamelt en bewaart de historische bronnen die van belang zijn voor de kennis van het verleden van de stad. Op basis van inhoud en kennis worden de historische verhalen van ’s-Hertogenbosch ingedeeld in al zijn facetten en op verschillende manieren. Zo levert de kennis van het verleden een bijdrage aan de ontwikkeling van de stad in economisch, ruimtelijk en sociaal opzicht. Dat gebeurt samen met vrijwilligers en diverse partners en organisaties in de stad en regio.

Back to site top