Ter inspiratie – Kunst & nieuwsfoto’s verbonden

Ter inspiratie – Kunst & nieuwsfoto’s verbonden

Het Recognition project van het Tate Britain in London: een inspirerend project waarbij cultureel erfgoed datasets gekoppeld zijn. Kijk je wel eens naar nieuwsfoto’s en heb je het idee dat je die al eens gezien hebt? Op een andere foto of juist op een schilderij? Precies op dat idee is Recognition gebouwd. Elke dag analyseert een computeralgoritme persfoto’s van die dag en bekijkt of er schilderijen zijn in de collectie van het Tate die overeenkomsten met de foto vertonen. Dit doet het programma door te kijken naar gezichten, emoties, voorwerpen en huiskleuren op de foto’s en te zoeken naar schilderijen met overeenkomstige kenmerken. Hoe het programma werkt, kunnen bezoekers in het Tate zien via een projectie op een muur waarop getoond wordt welke schilderijen geanalyseerd worden. De kunstwerken rollen voorbij tot de computer het schilderij heeft gevonden waarmee de meeste overeenkomsten te zien zijn. Tot 27 november 2016 kun je Recognition bezoeken in het Tate maar je kunt ook realtime meekijken.

Meer informatie over dit project: Bekijk het NOS-item of het volgende filmpje.

Back to site top